Herenboeren? Een aanrader!
‘Wij vinden alles lekker’, zeggen Owen en Liam. Zij zijn de zoons van Jessica Doorn en Roel Vandeberg, leden van Herenboeren Willemshoeve. We spreken ze op zaterdagmorgen, bij het ophalen van de producten van die week.
Jessica en Roel zijn net zo enthousiast als hun zoons. En er is meer dan alleen het lekkere eten, vindt Jessica: ‘Dat we groenten en fruit van zo dichtbij halen, en dat het duurzaam geteeld wordt. Dat het gezond is, dat het niet belastend is voor het milieu. Allemaal voordelen.’
Meerwaarde
De Soesters werden lid nadat ze op de lokale duurzaamheidsmarkt informatie kregen over Herenboeren. Roel: ‘Toen wisten we nog niet dat onze boerderij zó dichtbij zou komen. Maar we wisten wel dat we dit een prachtige manier vonden om ons voedsel te verbouwen. En er komt meer bij kijken dan alleen maar groenten en fruit halen. Je doet het samen met anderen, en dat is echt een meerwaarde. Ik probeer sinds een jaar iedere week een ochtend te helpen op het land: poten, onkruid wieden, grond afgraven, draineren, oogsten, alles wat een boer zelf ook doet. Leuk om te doen en je leert mensen uit je eigen gemeenschap kennen.’
Jessica valt hem bij: ‘Doordat je met andere leden samenwerkt aan je eigen boerderij, kun je prachtige dingen doen. De boerderij, de akkers en de boomgaard worden steeds mooier.’
Energie
Lid zijn van deze Herenboerderij past inmiddels goed in hun patroon. ‘We krijgen er energie van’, vindt Roel. ‘Ik vind het heerlijk om lekker met mijn handen bezig te zijn, uitvoerend werk te doen samen met anderen, zonder dat ik erover hoef na te denken. Het is ook erg fijn om je eigen groentes te zien groeien op het land.’
Jessica: ‘Die gezelligheid tref je ook als we op zaterdagochtend groente en fruit komen ophalen. Je spreekt altijd wel iemand, de sfeer is goed.’
Aanrader
Waarom ze anderen aanraden om lid te worden? Daarover hoeven ze niet lang na te denken. ‘Je wordt je bewust van wat je eet, zeker als je zelf hebt geholpen om voedsel te verbouwen.’ vindt Roel.
Jessica: ‘Het is erg fijn dat je zeker weet dat je eten tot stand komt zonder gif of bestrijdingsmiddelen. Dat zie je ook terug in een betere bodem en veel meer diversiteit op het land.’ Roel: ‘De boerderij wordt heel professioneel gerund: we hebben boeren in dienst, er wordt écht geboerd. Dat spreekt ons aan. De nadelen wegen daar niet tegenop. Natuurlijk moet je de groenten wassen, dat is anders dan wanneer je die in de supermarkt koopt. Maar dat je zelf niet kunt kiezen wat je eet, vind ik geen enkel bezwaar. Als we vaker dezelfde groenten ophalen, weten we die iedere keer weer op een andere manier klaar te maken.’
Liam en Owen zijn alweer weg, kijken naar de net geboren biggetjes.