Wie zijn wij? – boeren
Wie zijn wij?
De boeren
De boeren van de coöperatie Herenboeren Willemshoeve zijn:
Jesse Opdam, Márchien Nijenhuis, Ronald van der Vight en Wout van der Ploeg.
![Jesse Opdam[20980] Jesse Opdam[20980]](https://willemshoeve.herenboeren.nl/wp-content/uploads/2023/11/Jesse-Opdam20980-1024x1024-300x300.jpg)
Jesse Opdam
boer
geboortejaar: 1994
beroep: boer
woont samen met: vriendin Jessica en hond Floki
favoriet recept: spanakopita van snijbiet
‘Ik ben opgegroeid op een boerderij, maar dacht dat daar mijn toekomst niet lag. Na wat omzwervingen trok de boerderij toch. Als boer zoek ik de verbinding tussen de bodem, het voedsel en de mensen, dus ben ik hier goed op mijn plek: ik hou van lekker eten en van dieren. En ik ga graag met mensen om.
Een paar jaar geleden zag ik iets van Herenboeren op televisie of internet, dat weet ik niet meer. Ik vond het meteen al een interessant idee. Een tijdje later zag ik dat Herenboeren Nederland op zoek was naar boeren. Na een gesprek was er wederzijdse interesse en toen kwam de vacature van de Willemshoeve.
Ik ben overigens geen boer gewórden, ik bén het. Het heeft altijd in me gezeten, het is geen beroep maar het is wie ik ben en hoe ik leef.
Ik hoop mensen te laten zien hoe je op een ander manier voedsel kunt produceren, waardoor het voedselpatroon verandert. We draaien op de Willemshoeve al; heel goed: we hebben mooie oogst, de gemeenschap groeit in kwaliteit, steeds meer gebeurt “vanzelf”. Daar geniet ik van.’

Ronald van der Vight
fruitteler
geboortejaar: 1972
beroep: fruitteler bij Herenboeren Willemshoeve
woont samen met: partner Saskia van der Vight en dochter Amber
favoriet recept: bietjes met geitenkaas en balsamico uit de oven
‘Het concept van Herenboeren sprak me meteen aan. Ik las erover en belde Henk, die mijn achterbuurman bleek te zijn. Daarna werd ik bestuurslid en medekartrekker, en deed ik een opleiding tot fruitteler aan de Warmonderhof.
Het systeem van Herenboeren vind ik prachtig omdat het waardegedreven is: leden van de coöperatie leggen vooraf geld in en maken een afspraak over de contributie. We richten ons daarbij niet op winst maar op wat we hebben te doen: zorgen voor bodem, gewassen, lucht, water, dieren en voor elkaar.
Mijn keuze voor het telen van fruit was logisch. Los van een allergie voor dieren – dierhouderij viel daarmee af -, vind ik het mooie aan fruit dat je werkt in een meerjarig teeltsysteem. Je hebt als fruitteler een langjarige relatie met de struiken, bomen en de omgeving waarin zij geplaatst zijn. Dat totale systeem probeer je jaar na jaar vitaal en in goede balans te houden. Een hele uitdaging. Daarbij ben je ook nog eens bezig met het vormgeven van het landschap tot een biodiverse en beleefbare plek.
Dat we überhaupt tot een boerderij gekomen zijn, vind ik meer dan fantastisch. Blije mensen, dat is toch het mooiste wat je kunt bereiken? Ik ben vol lof over het proces, de plek, onze producten en de manier waarop we het met elkaar doen.’

Márchien Nijenhuis
boerin
geboortejaar: 1982
beroep: boerin en muzikant
woont samen met: zoons Jonathan en Teun, hond Bowie en vier kippen
favoriet recept: er zijn zoveel heerlijke gerechten
‘Kleurrijk, enthousiast, muzikaal, ik hou intens van onze aarde en het mooie leven erop. Ik ben graag in contact met mensen, dieren en planten, daarom is hier werken een feest.
Tijdens mijn opleiding aan de Warmonderhof hoorde ik van Herenboeren – een vreemde naam voor een mooi concept. Iemand tipte mij over een vacature op de Willemshoeve. Ik solliciteerde en had een hele lijst vragen. Mijn twijfels verdwenen snel door het ontzettend leuke, inspirerende gesprek dat ik had met Jesse, Henk en Ronald.
Ik voel me op de boerderij verbonden met het leven, geaard. Wat een rijkdom om het hele proces van voedsel verbouwen, met elkaar, te mogen meemaken. Het brengt bewustzijn, verbinding, ontzag, overgave en grote verwondering.
Ik hoop dat het boerderij-leven de leden dichter bij de schoonheid van en de zorg voor de aarde brengt. Ik wijs ze graag op details, zoals de glans van koolrabi, ik laat ze proeven van rauwe broccoli. Als je over het land loopt is er zoveel dankbaarheid te voelen. Ik hoop dat een nieuwe generatie voedsel echt op waarde weet te schatten.
Ik ben er trots op dat we met deze groep mensen zo ver gekomen zijn. Er is hier zoveel positieve energie, vertrouwen en doorzettingsvermogen.’

Wout van der Ploeg
boer
geboortejaar: 1994
beroep: boer
woont samen met: vriendin Annemoon
favoriet recept: geroosterde hele bloemkool uit de oven
‘Ik groeide op in het buitengebied. Mijn ouders hadden een groot stuk grond met fruitbomen, een moestuin en wat dieren. Daar voelde ik me heel erg thuis en dat heeft invloed gehad op de ommezwaai die ik maakte. Ik studeerde biomedische wetenschappen maar miste het buiten zijn, mensen om me heen. Na mijn studie meldde ik me aan bij de Warmonderhof en liep ik stage bij een kleinschalige tuinderij met een voedselbos in Maarssen. Begin dit jaar begon ik met werken op de Herenboerderij in de Bilt. Niet veel later vroeg Jesse of ik ook op de Willemshoeve wilde komen werken. Ja dus. En ik heb er geen dag spijt van gehad.
Het samenwerken met anderen gaat soepel, ik krijg er positieve reacties op. Verder breng ik graag structuur aan, hou ik van overzicht en goede planning. Het is leuk om mee te denken bij deze startende boerderij; kunnen we de kringlopen verder sluiten, hoe telen we jaarrond voor mooie uitgiftes en op welke manier werken we goed samen met de leden? Het land ligt er hier netjes bij, we houden het onkruid goed bij, de leden werken fijn mee en het erf wordt steeds mooier. Ik denk dat dit het mooiste herenboerenerf van Nederland gaat worden.’
Wie zijn wij?
De boeren
De boeren van de coöperatie Herenboeren Willemshoeve zijn:
Jesse Opdam, Márchien Nijenhuis, Ronald van der Vight en Wout van der Ploeg.
![Jesse Opdam[20980] Jesse Opdam[20980]](https://willemshoeve.herenboeren.nl/wp-content/uploads/2023/11/Jesse-Opdam20980-1024x1024-300x300.jpg)
Jesse Opdam
boer
geboortejaar: 1994
beroep: boer
woont samen met: vriendin Jessica en hond Floki
favoriet recept: spanakopita van snijbiet
‘Ik ben opgegroeid op een boerderij, maar dacht dat daar mijn toekomst niet lag. Na wat omzwervingen trok de boerderij toch. Als boer zoek ik de verbinding tussen de bodem, het voedsel en de mensen, dus ben ik hier goed op mijn plek: ik hou van lekker eten en van dieren. En ik ga graag met mensen om.
Een paar jaar geleden zag ik iets van Herenboeren op televisie of internet, dat weet ik niet meer. Ik vond het meteen al een interessant idee. Een tijdje later zag ik dat Herenboeren Nederland op zoek was naar boeren. Na een gesprek was er wederzijdse interesse en toen kwam de vacature van de Willemshoeve.
Ik ben overigens geen boer gewórden, ik bén het. Het heeft altijd in me gezeten, het is geen beroep maar het is wie ik ben en hoe ik leef.
Ik hoop mensen te laten zien hoe je op een ander manier voedsel kunt produceren, waardoor het voedselpatroon verandert. We draaien op de Willemshoeve al; heel goed: we hebben mooie oogst, de gemeenschap groeit in kwaliteit, steeds meer gebeurt “vanzelf”. Daar geniet ik van.’

Márchien Nijenhuis
boerin
geboortejaar: 1982
beroep: boerin en muzikant
woont samen met: zoons Jonathan en Teun, hond Bowie en vier kippen
favoriet recept: er zijn zoveel heerlijke gerechten
‘Kleurrijk, enthousiast, muzikaal, ik hou intens van onze aarde en het mooie leven erop. Ik ben graag in contact met mensen, dieren en planten, daarom is hier werken een feest.
Tijdens mijn opleiding aan de Warmonderhof hoorde ik van Herenboeren – een vreemde naam voor een mooi concept. Iemand tipte mij over een vacature op de Willemshoeve. Ik solliciteerde en had een hele lijst vragen. Mijn twijfels verdwenen snel door het ontzettend leuke, inspirerende gesprek dat ik had met Jesse, Henk en Ronald.
Ik voel me op de boerderij verbonden met het leven, geaard. Wat een rijkdom om het hele proces van voedsel verbouwen, met elkaar, te mogen meemaken. Het brengt bewustzijn, verbinding, ontzag, overgave en grote verwondering.
Ik hoop dat het boerderij-leven de leden dichter bij de schoonheid van en de zorg voor de aarde brengt. Ik wijs ze graag op details, zoals de glans van koolrabi, ik laat ze proeven van rauwe broccoli. Als je over het land loopt is er zoveel dankbaarheid te voelen. Ik hoop dat een nieuwe generatie voedsel echt op waarde weet te schatten.
Ik ben er trots op dat we met deze groep mensen zo ver gekomen zijn. Er is hier zoveel positieve energie, vertrouwen en doorzettingsvermogen.’

Ronald van der Vight
fruitteler
geboortejaar: 1972
beroep: fruitteler bij Herenboeren Willemshoeve
woont samen met: partner Saskia van der Vight en dochter Amber
favoriet recept: bietjes met geitenkaas en balsamico uit de oven
‘Het concept van Herenboeren sprak me meteen aan. Ik las erover en belde Henk, die mijn achterbuurman bleek te zijn. Daarna werd ik bestuurslid en medekartrekker, en deed ik een opleiding tot fruitteler aan de Warmonderhof.
Het systeem van Herenboeren vind ik prachtig omdat het waardegedreven is: leden van de coöperatie leggen vooraf geld in en maken een afspraak over de contributie. We richten ons daarbij niet op winst maar op wat we hebben te doen: zorgen voor bodem, gewassen, lucht, water, dieren en voor elkaar.
Mijn keuze voor het telen van fruit was logisch. Los van een allergie voor dieren – dierhouderij viel daarmee af -, vind ik het mooie aan fruit dat je werkt in een meerjarig teeltsysteem. Je hebt als fruitteler een langjarige relatie met de struiken, bomen en de omgeving waarin zij geplaatst zijn. Dat totale systeem probeer je jaar na jaar vitaal en in goede balans te houden. Een hele uitdaging. Daarbij ben je ook nog eens bezig met het vormgeven van het landschap tot een biodiverse en beleefbare plek.
Dat we überhaupt tot een boerderij gekomen zijn, vind ik meer dan fantastisch. Blije mensen, dat is toch het mooiste wat je kunt bereiken? Ik ben vol lof over het proces, de plek, onze producten en de manier waarop we het met elkaar doen.’

Wout van der Ploeg
boer
geboortejaar: 1994
beroep: boer
woont samen met: vriendin Annemoon
favoriet recept: geroosterde hele bloemkool uit de oven
‘Ik groeide op in het buitengebied. Mijn ouders hadden een groot stuk grond met fruitbomen, een moestuin en wat dieren. Daar voelde ik me heel erg thuis en dat heeft invloed gehad op de ommezwaai die ik maakte. Ik studeerde biomedische wetenschappen maar miste het buiten zijn, mensen om me heen. Na mijn studie meldde ik me aan bij de Warmonderhof en liep ik stage bij een kleinschalige tuinderij met een voedselbos in Maarssen. Begin dit jaar begon ik met werken op de Herenboerderij in de Bilt. Niet veel later vroeg Jesse of ik ook op de Willemshoeve wilde komen werken. Ja dus. En ik heb er geen dag spijt van gehad.
Het samenwerken met anderen gaat soepel, ik krijg er positieve reacties op. Verder breng ik graag structuur aan, hou ik van overzicht en goede planning. Het is leuk om mee te denken bij deze startende boerderij; kunnen we de kringlopen verder sluiten, hoe telen we jaarrond voor mooie uitgiftes en op welke manier werken we goed samen met de leden? Het land ligt er hier netjes bij, we houden het onkruid goed bij, de leden werken fijn mee en het erf wordt steeds mooier. Ik denk dat dit het mooiste herenboerenerf van Nederland gaat worden.’