Graangeluk: via schapen naar graan naar bier
Biologisch, natuurherstellend en volledig circulair
Onderzoeksjournalist en voormalig Zembla-reporter Marcel van Silfhout verdiepte zich in onze voedselproductie en schreef in 2014 het boek ‘Uitgebeend’, waarin hij vaststelde dat het er zeer beroerd voorstaat met ons hele voedselsysteem. Hij besloot toen zelf de koe, of eigenlijk het schaap, bij de horens te vatten en raakte geïnspireerd door het fenomeen ‘heideboeren’.
Heideboeren is een eeuwenoude manier van circulaire landbouw. Schapen grazen op de hei, mest uit schaapskooien met heideplaggen wordt op de (graan)akkers ingezet. Plaatselijke ambachtslui als molenaar, bakker, brouwer en slager verwerken graan en vlees voor de lokale markt. Marcel van Silfhout keek in Duitsland de kunst af en wist het op onze eigen Veluwe vervolgens zelf in praktijk te brengen: de realisatie van ‘Graangeluk’. Natuurlijk werd er prachtig brood van de verschillende oude graansoorten gebakken, maar het bier ‘Gelders Graangeluk’ was een nog veel groter succes: dit werd onlangs op de internationale Brussels Beer Challenge verkozen tot het beste speciaalbier ter wereld.
Lees hier het artikel van Omroep Gelderland en kijk naar de geweldig leuke reportage die Harm Edens over Graangeluk maakte. En op de site van graangeluk (link) kun je bijdragen aan de crowdfunding-actie (koop bier!) om nog veel meer moois te helpen realiseren.