Omgevingsgericht Ondernemen
De afstand tussen boer en burger wordt steeds wat kleiner
De boer(in) produceert het eten dat wij dagelijks nodig hebben. Door marktwerking en schaalvergroting is de afstand tussen burger en boer in de afgelopen decennia steeds groter geworden. Er zijn natuurlijk heel veel initiatieven die dit gat weer proberen te verkleinen – zoals Herenboeren. Het inzicht dat de afstand tussen boer en burger kleiner moet is veelbesproken. De term ‘omgevingsgericht ondernemen’ kom je op dit gebied steeds vaker tegen.
Ron Methorst is lector aan de Aeres Hogeschool in Dronten. In allerlei samenwerkingsverbanden zoekt hij naar mogelijkheden om de kloof tussen boeren en niet-boeren te verkleinen. Bijvoorbeeld samen met zijn studenten in de vorm van zijn lectoraat over Omgevingsgericht Ondernemen. De uitgangspunten zijn dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor ons voedsel, dat voedsel van iedereen is en dat samen – door de boer én zijn omgeving – gezocht moet worden naar nieuwe ontwikkeling in de Nederlandse landbouw.
Ron en zijn studenten werken ook samen met De Nieuwe Boerenfamilie, een initiatief van The Food Hub, die het idee in de praktijk brengt. Boeren en niet-boeren buigen zich samen over verschillende kwesties, zowel op de boerderij als daarbuiten. Leuk om te weten. De Nieuwe Boerenfamilie heeft hier recentelijk drie minidocumentaires over gemaakt, inclusief Q&A’s. Deze zijn terug te kijken op hun website.
Klik hier voor nog meer informatie over het lectoraat Omgevingsgericht Ondernemen, of hier voor de link naar De Nieuwe Boerenfamilie.