Rondje politiek, wat brengt dat ons?
Bij twee partijen lukte het nog niet om een gesprek te hebben. Dat gaat binnenkort gebeuren. Maar de andere bezoeken waren zonder meer positief te noemen. We konden goed uitleggen wat ons doel is, hoewel veel raadsleden onze uitleg in de gemeenteraad in het najaar al hadden bijgewoond. Nu was er echter meer gelegenheid om vragen te beantwoorden en te horen hoe de beleidsplannen aansloten op wat Herenboeren beogen. daar bleek behoorlijk wat overlap in te zitten.
Politici vroegen ons wat het grootste struikelblok was om een Herenboerderij in onze gemeente te beginnen. Ze verbaasden zich erover dat het vinden van grond zo moeilijk bleek te zijn. ‘Hebben jullie vanuit de gemeente of van de wethouder voorstellen voor grond gekregen?’ was een vraag die we mochten beantwoorden. Hopelijk brengt het burgerinitiatief hierin verandering.
Praktische vragen waren er ook: ‘Waar moeten de runderen ’s winters blijven?’ We kiezen natuurlijk voor zeer koudebestendige runderrassen maar als het nodig is zetten we ze in stallen die we dan tijdelijk huren. Daarmee konden we meteen ook nogmaals benadrukken dat wij geen plannen hebben om gebouwen neer te zetten. Dat was voor veel politici prettig om te horen.
‘Vragen jullie ook om geld?’ kregen we te horen. Nee, dat is in principe niet nodig. We hebben al enkele vormen van financiële steun ontvangen. En daarmee bestrijden we de aanloopkosten die we moeten maken om tot een Herenboerderij te komen. Maar met dat geld willen we ook proberen om minder draagkrachtigen bij de boerderij te betrekken.
Hopelijk maken veel politici gebruik van de mogelijkheid om met de bus naar Boxtel te gaan, aan het eind van deze maand. Dan kunnen ze zien hoe een Herenboerderij in Soest er ook kan uitzien.