Den Haag (600.000 inwoners) gaat natuurinclusief bouwen
Den Haag is de dichtstbevolkte stad van Nederland – en moet tot 2040 nog zeker 30.000 woningen bijbouwen – binnen de bestaande stadsgrenzen. Nou, daar gaan de laatste plekjes groen, zou je denken, maar niets is minder waar. Want de hofstad zet serieus in op natuurinclusief ontwerpen en bouwen.
Zij doet dit door een puntensysteem in te voeren voor groen- en natuurinclusief bouwen. Hiermee worden ontwikkelaars en architecten verplicht om bijvoorbeeld groene daken of muren mee te nemen in hun projecten. Het gaat om het creëren van leefruimte voor planten en dieren in de stad. Dit gaat veel verder dan een nestkastje hier en een groenstrookje daar. Denk aan leef- en nestruimte voor verschillende soorten dieren, die ook hun voedsel moeten kunnen vinden.
Inmiddels zijn in bestaande wijken enkele voorbeeldprojecten voor huismussen en gierzwaluwen gestart. Beide vogelsoorten worden bedreigd door nieuwbouw en renovatie waarbij vanwege isolatie geen ruimte meer is om te nestelen en weg te kruipen. Ook de traditionele rommelige tuintjes verdwijnen. Daarom worden hier speciale nestplekken aangelegd en zorgt men voor een groene omgeving die geschikt is voor deze vogels om voedsel te zoeken, te schuilen, te badderen of een stofbad te nemen.
Maar het kan nog veel intensiever en grootschaliger. In Rijswijk is op het dak van het European Patent Office (EPO) een compleet 2,5 ha groot natuurgebied aangelegd. Dit prachtige voorbeeld doet hopelijk goed volgen, niet alleen in Den Haag maar in alle versteende gebieden. Immers, groen in de stad is niet alleen fijn om in je buurt te hebben of in te wandelen of picknicken. Groen doet veel meer. Het draagt bij aan de broodnodige biodiversiteit, brengt verkoeling en zorgt voor CO2-opslag.
Ben je geïnspireerd? Denk dan ook eens aan een klimplant tegen je eigen gevel of een groendak op het schuurtje. Alle kleine beetjes helpen – en niet alleen in Den Haag!