Het exposoom
Hoe voeding gezondheid kan bevorderen
Een steeds beter onderzocht aspect van onze gezondheid is het exposoom. Dit heeft betrekking op alle factoren afkomstig uit onze omgeving die invloed hebben op het functioneren van ons immuunsysteem. Hierbij kan worden gedacht aan onze fysieke omgeving, zoals blootstelling aan luchtvervuiling of klimaat, onze sociale omgeving of aan ons gedrag. Het exposoom staat tegenover het genoom, onze volledige genetische samenstelling. Zowel genen als het exposoom dragen dus bij tot het risico op ziekte. Volgens Roel Vermeulen, hoogleraar Milieu-epidemiologie en Exposoom Analyse aan de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht stelt dat chronische ziekten, zoals hartfalen en kanker, voor zo’n 70 tot 80 procent worden veroorzaakt door omgevingsfactoren. Slechts het overige deel (20 tot 30 procent) wordt dus bepaald door genetische factoren.
Gezien de grote invloed van het exposoom is het dus zeker waardevol om bewust te kijken naar je omgeving en de factoren waaraan je jezelf blootstelt. Tot deze factoren behoort ook ons voedingspatroon. De oude volkswijsheid ‘je bent wat je eet’ is dus eigenlijk zo gek nog niet. Gezonde voeding bevordert dus niet alleen de gezondheid op de korte termijn, maar voorkomt ook ziekten en aandoeningen op de lange termijn. Hierbij speelt niet alleen het onderscheid tussen gezonde en ongezonde producten een rol, maar ook de manier waarop het voedsel is geproduceerd. Zo is ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw en antibioticagebruik in de veehouderij van invloed op het exposoom.
Wil je meer weten over het werk van Roel Vermeulen en zijn missie om bij te dragen aan de Utrechts volksgezondheid? Link naar artikel
Meer informatie over het exposoom vind je hier: Link naar artikel