Voed je Herenboeren-enthousiasme met deze Engelse film over de transitie naar natuurinclusief boeren op een traditioneel boerenbedrijf
Er kan heel veel niet, in deze corona-tijd van binnenblijven en afstand houden. Maar wat wel kan is interessante documentaires kijken over boeiende onderwerpen, bijvoorbeeld gerelateerd aan Herenboeren en natuurinclusieve landbouw. Op dit lijstje mag de BBC documentaire uit 2009 over de wereldwijde voedsel- en landbouwcrisis, m.m.v. onder andere Martin Crawford (Agroforestry Research Trust), Fordhall Farm en Richard Heinberg, zeker niet ontbreken: Farm for the future.
Deze zeer aansprekende en onderhoudende documentaire is met veel liefde en inzet gemaakt door boerendochter en filmmaker Rebecca Hosking. Rebecca kiest ervoor om de boerderij waar zij is opgegroeid van haar vader over te nemen en zelf te gaan boeren. Maar hoe? Er is immers van alles aan de hand. Zo zal het energiegebruik in de landbouw als straks de olie op is, ingrijpend veranderen. En hoe weerbaar is het boerenland? Is het mogelijk om zonder gif en kunstmest een goed inkomen te verwerven als boer? Ze gaat op onderzoek uit. Aan de hand van voorbeelden in Engeland verkent ze allerlei perspectieven, zoals agroforestry, anders omgaan met grasland en veeteelt, eetbare hagen en tuinen en meer. Er komen wetenschappers van naam aan het woord zoals Patrick Whitefield, Rob Hopkins, Rosie Boycott, Richard Heinberg en Tim Lang. Resultaat: een hoopgevende, eerlijke film over een aansprekende boerentoekomst!
Kijk de film hier: https://vimeo.com/34816525