Eten uit je achtertuin
Zonder het te weten heb je hoogstwaarschijnlijk een hele moestuin in je achtertuin, zeker als je het niet zo nauw neemt met onkruid wieden. Dit is een pleidooi om je onkruid te koesteren. Niet alleen omdat onze bijen en andere insecten dit ECHT broodnodig hebben om te overleven (en het daarmee mogelijk te maken dat wij overleven) maar ook omdat je heel veel ‘on’kruid kunt eten (en het ook nog vaak super lekker en gezond is!). Dus koester je onkruid en smul ervan. Hierbij vier voorbeelden van eetbare planten die je hoogstwaarschijnlijk in je tuin of buurtje hebt staan: zevenblad, vogelmuur, look zonder look en kleine veldkers. Met een heerlijk recept voor zevenbladpesto!
Zevenblad
Zevenblad, ook wel hanenpoot genoemd, wordt algemeen beschouwd als een grote plaag. Menig tuinliefhebber klaagt steen en been over de strijd tegen zevenblad, die zelden gewonnen wordt. Maar er zijn maar weinig mensen die weten, dat je zevenblad het beste in toom kunt houden door het domweg jong en vaak te plukken. De plant raakt daar uitgeput van en zal uiteindelijk verminderen en zelfs verdwijnen. Maar als je eenmaal weet dat je zevenblad op veel manieren heerlijk kunt eten, zul je de plant wellicht gaan koesteren.
Zevenblad is zeer voedzaam en bevat oa vitamine C, kalium, calcium en magnesium. Je kunt de blaadjes bereiden als spinazie, en gedroogd smaakt het naar peterselie. Ook zijn de blaadjes prima te gebruiken in sla, en je kunt er pesto van maken.
Zevenbladpesto:
- 2 handen zevenblad blaadjes
- 2-3 tenen knoflook
- handje pijnboompitten of cashewnoten
- olijfolie
- beetje zout
- stukje geraspte grano padano of andere lekkere kaas
Maal het fijn in de blender of met een staafmixer. Lekker bij pasta of op een stokbroodje.
Vogelmuur
Vogelmuur behoort tot de anjerfamilie. Vrijwel het hele jaar door te plukken en je vindt het ongeveer overal. Blad, bloem en stengel zijn allemaal eetbaar. Net zoals bij vele (wilde) groenten geldt: hoe jonger, hoe lekkerder, maar aangezien vogelmuur zo goed als het hele jaar door nieuwe ‘generaties’ kent, zijn er altijd jonge scheuten te vinden. Stengel, blad en bloem zijn heerlijk in salades, kruidenboter of pesto en kun je ook gebruiken om soep te maken. Vogelmuur is rijk aan vitamine C en heel voedzaam.
Look zonder look
Look-zonder-look is gemakkelijk te herkennen aan de geur. Als je het blad of de bloem met je vingers rolt, ruik je een lichte knoflookgeur. En de plant is volledig eetbaar (en voedzaam!). Het jonge blad (het oudere blad is vaak meer bitter, daar moet je van houden) is te gebruiken in soepen of als kruid in omelet, of fijngesneden in salades, kruidenboter en pesto. Ook de knoppen en bloemen zijn rauw te eten. Het zwarte zaad is goed te gebruiken om wilde mosterd van te maken of als specerij in bijvoorbeeld brood. De wortel tenslotte heeft wel iets weg van knolraap en kan goed gebruikt worden in bijvoorbeeld ragout of soep. Look-zonder-look groeit en bloeit op heel veel plekken in het wild, als het meezit in je eigen tuin, maar ook in bermen, bosranden, langs akkers en dergelijke.
Kleine veldkers
Een klein plantje, overal te vinden, ook in de winter, en groot in voedingswaarde: het bevat de vitamines A, C en D, en is rijk aan bijvoorbeeld calcium, ijzer en magnesium. Kortom, een kanjer!
Het laat zich eten als tuinkers, dus heel lekker met een beetje citroen en een ietsepietsie suiker op brood (heerlijk!), of in salades, maar je kunt er ook soep van maken. Uiteraard leent ook dit kruid zich uitstekend voor kruidenboter, pesto, kruidenkaas en dergelijke.
Ook heel lekker in groene smoothie.