Herenboeren past ons als een handschoen!
“Rond mijn 20e, dat was in de jaren 80, besloot ik om voortaan vegetarisch te eten. Michael, toen en nu mijn levenspartner, sloot zich daar meteen bij aan, en zo zijn wij op het pad van bewust eten terecht gekomen. En dat pad bewandelen wij tot op de dag van vandaag.” Hester Cloo, in november het 100e lid van Herenboeren Soest, is aanstekelijk in haar enthousiasme over het belang van goed en gezond eten. “Eten, wat je in je lijf stopt, dat zijn je wortels.” Maak kennis met Herenboerin Hester!
Als kind vond Hester het al vreselijk om een dier te doden om het dan op te eten. “En dat is eigenlijk nooit overgegaan, dus zodra ik op eigen benen stond, ben ik gestopt met vlees eten. Ik had mijn sportopleiding afgerond maar ja, jaren 80, geen baan te bekennen. En toen was daar die vacature in die biologische winkel. En dat was zo geweldig. Het was echt zo’n geitenwollen-sokken-winkel, alles los, heel alternatief, te gek gewoon. Ik pakte alles aan. Ze begonnen een vegetarisch eethuisje, daar heb ik aan meegewerkt, we gingen naar De Kleine Aarde om te leren over biologische landbouw. Mijn ogen gingen open. Ik zag hoe de landbouw in elkaar zat, en hoe biologische landbouw amper voet aan de grond kreeg. Niet te geloven, waarom produceren we ons voedsel op een manier die de aarde schade doet?”
Hester en Michael werden zich er steeds meer van bewust dat het ook anders kon. En anders moest. “Bedenk wel: we verbouwen voer, dat stoppen we in dieren, en dan eten we die dieren op. Wat een vreemde omweg, die kost land, water, transport. En dat terwijl mensen een paar landen verderop honger lijden.” Dit besef sterkte Hester en Michael in hun keuze voor vegetarisch eten. Maar nooit werd het een dogma, waarmee anderen overtuigd moesten worden. “Wij dringen liever niemand iets op. Dat werkt ook helemaal niet. Het moet een eigen keuze zijn. Ook onze kinderen hebben op een gegeven moment zelf kunnen kiezen of ze soms vlees of vis wilden eten. Jij jouw keuze, ik mijn keuze, dat is onze visie. Maar onze kinderen hebben ook ieder een heel bewuste kijk op wat en hoe ze eten.”
De verbinding met de biologische winkel bracht Hester en Michael in contact met allerlei mensen en initiatieven die het anders aanpakten dan de gangbare landbouw. Boeren, imkers, ondernemers. “Daar hebben we zoveel van geleerd. En het heeft onze levensloop beïnvloed. Neem bijvoorbeeld mijn sportcentrum in Soest, de Soester Healthclub. Kleinschalig, met veel persoonlijke aandacht. Daarbij speelt voeding een essentiële rol. In de ochtend bied ik een verantwoord ontbijt aan, en na de trainingen is er altijd thee met gezond lekkers. Want het gaat om goed voor jezelf zorgen. Met sport, met ademhaling, met voeding, met aandacht. Hier zie je het samenkomen van die ontdekkingstocht destijds, en onze sportopleiding, en liefde voor sport en een gezond, gelukkig lichaam.”
En dat alles in een gezonde wereld. Want bewust en met zorg omgaan met de wereld om je heen staat voor Hester gelijk aan bewust en met zorg omgaan met jezelf – en je voeding. “De tijd is rijp voor een omslag. Laat alle boeren die stap nu maken. Wij zien Herenboeren daarin als een voorbeeld, een gids. Een geweldig initiatief, mensen zijn samen met hun eigen voeding en voedsel bezig, in de buurt, vlakbij. Dat is de toekomst.”
Hester weet het zeker: als mensen echt contact maken met hun voeding en waar hun eten vandaan komt, dan komt er hoe dan ook bewustwording op gang. “Je gaat de verbanden zien, het grotere plaatje. Transport, opslag, koeling, energie, de enorme impact op het klimaat. Het kan anders: kortere lijnen, voedsel uit de buurt, minder vliegen, anders op vakantie, anders omgaan met elkaar en de mensen om je heen, waar haal je je kleding vandaan… alles is met elkaar verbonden en we hebben invloed, een keuze. Laten we die met elkaar maken. Bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij zo’n mooi initiatief als Herenboeren.”
Zie voor meer informatie over Healthy Life Soest: https://healthylifesoest.nl/