Liever met mensen
Sinds eind april werkt Wout van der Ploeg twee dagen op onze boerderij. Hoogste tijd om Wout wat beter te leren kennen.
‘Dit voorjaar rondde ik mijn opleiding biologisch-dynamische landbouw af aan de Warmonderhof. Ik werkte al twee dagen per week op de Herenboerderij in De Bilt. In de boerenapp-groep kwam de vraag van Jesse langs. Of er iemand tijdelijk twee dagen in de week in Soest kon komen werken. Dat paste heel goed voor mij. En hoe lang tijdelijk is, maakt me niet zo veel uit. Ik heb het hier erg naar mijn zin.’
Wout groeide op in het buitengebied, al was het geen echte boerderij: ‘Mijn ouders hadden een groot stuk grond met veel fruitbomen, een moestuin en wat dieren. Daar voelde ik me heel erg thuis, letterlijk en figuurlijk. Ik denk dat dat invloed heeft gehad op de ommezwaai die ik heb gemaakt. Ik studeerde biomedische wetenschappen maar miste het buiten zijn, mensen om me heen. Na mijn studie bekleedde ik een bestuursfunctie bij een studentenroeivereniging en vond het fantastisch om samen met anderen ergens aan te werken, iets te bereiken. Ook van het buiten zijn en met je handen werken, genoot ik. Ik besloot hierna een andere richting in te gaan en me aan te melden bij de Warmonderhof. In het kader van de opleiding liep ik stage bij een kleinschalige tuinderij met een voedselbos in Maarssen. De tuinder werd boer op de Herenboerderij in Tilburg en dat vond ik een interessante overstap. Ik kende Herenboeren al wel maar nu kwam het nog meer in mijn aandacht. Toen Jesse de vraag stelde, hoefde ik er dan ook niet lang over na te denken. En ik heb er geen dag spijt van gehad.’
Samenwerken
‘Het leuke aan Herenboeren vind ik dat je het samen met de leden doet. Je bent niet alleen bezig met de producten, dat spreekt me aan. En ook de enorme verscheidenheid aan producten is prachtig. Fruit is nieuw voor mij, net als het houden van dieren. Ik vind het fijn dat ik hier de kans heb om me op die terreinen verder te bekwamen. Die dieren dragen bij aan de kringloopgedachte: we voeren ze producten die van ons eigen land komen en we voeden de grond weer met de mest van die dieren. We streven uiteindelijk naar een honderd procent gesloten kringloop.’
Wout heeft zeker iets bij te dragen aan de boerderij, vindt hij: ‘Het samenwerken met anderen gaat heel soepel, vind ik. Ik krijg er positieve reacties op. Verder breng ik graag structuur aan, hou ik van overzicht en goede planning. Maar dat is hier eigenlijk al wel heel goed in orde. Het land ligt er hier
erg netjes bij, de leden werken fijn mee en het erf wordt steeds mooier. Ik denk dat dit het mooiste Herenboerenerf van Nederland gaat worden.’
Privé
Niet dat we nieuwsgierig zijn, maar wie is Wout nog meer behalve boer?
‘Mijn vriendin en ik wonen samen in Utrecht. Zij is arts-assistent op de kinderafdeling van het Diaconessenhuis. We houden van wandelen, fietsen en sporten, we hebben fietsreizen gemaakt door de Alpen en de Pyreneeën.’
Gevraagd naar zijn favoriete groenten, maakt Wout onderscheid in telen en eten. ‘Kapucijners vind ik mooi om te telen. Het is eigenlijk een beetje een vergeten groente, maar dat is niet terecht. De bloem en de vrucht zijn prachtig. En het is mooi dat je ze al zo vroeg in het jaar kunt oogsten. Dat geldt ook voor knoflook en tuinbonen. Die zaai je al in september en dan gaan de planten overwinteren. Als de zonkracht in het voorjaar toeneemt, gaan ze groeien en kun je ze vrij snel oogsten. Qua eten ben ik fan van alle bonen. En ik heb knolselderij ontdekt. Ook verrukkelijk!’