Tweede Tegenlicht Meet Up Soest over Plattelandspioniers
Op vrijdagavond 13 december stond de Soester Tegenlicht Meet Up bij Cultuurpodium Artishock in het teken van de uitzending over de ‘Plattelandspioniers’. Hamvraag van de avond is: wat zijn duurzame oplossingen voor de toekomst? En wat kun je daar als ‘gewone burger’ aan bijdragen?
Op de vraag wie van de aanwezigen er bij een initiatief betrokken is, gaan bijna alle handen omhoog. Hetzelfde gebeurt wanneer de gespreksleider Meike van de Linde (ook een van onze kartrekkers) vraagt wie er wil weten welke initiatieven er momenteel lopen.
In de filmzaal van Artishock werd de uitzending ontvangen met luidkeels gelach, geklap en verontwaardiging. Het idealisme, doorzettingsvermogen, betrokkenheid en optimisme van initiatiefnemers Voedselbos Ketelbroek, Wijnjewoude Energie Neutraal en Herenboeren liet het publiek niet onbewogen.
Gesprek
Na een korte pauze ging iedereen met elkaar in gesprek. Verdeeld over een aantal kleine groepen hadden de vele aanwezige initiatiefnemers krap tijd om zich aan elkaar voor te stellen. Want na de uitzending te hebben bekeken, was het nu tijd om zelf te brainstormen: wat gebeurt er al in Soest en omgeving en welke wensen en mogelijkheden zijn er nog meer? Wat is daarvoor nodig, wat is de volgende stap en wie gaat ‘m zetten? De zwarte kaart, die aan elke tafel ingezet kon worden om eventuele “ja-maar” reacties in de kiem te smoren, bleef over het algemeen gelukkig onberoerd.
Lokale initiatieven
De deelname van lokale pioniers zoals Energie Actief Soest, Eetbaar Soest, Het Derde Erf en Democratische School de Ruimte, maar ook Voedselbos Nieuwe Erven te Brummen, deelnemers uit Zwolle en zelfs Stichting CoralGardening stond garant voor een vruchtbare discussie. Zo werd het idee naar voren gebracht van een extra akker op de Soester Eng om groenten te telen voor de Voedselbank.
Met kenmerkende nonchalance werd hierop het organiseren van een buurtbarbecue met lokale producten geopperd. Of wat te denken om ouderen beter te “leren” eten of om lokale bakkerijen aan te moedigen om hun broden in stoffen broodzakken aan te bieden die op een sociale werkplaats zijn vervaardigd?
Ideeën te over. De vraag in hoeverre deze potentiele plannen praktisch of wetmatig uitvoerbaar zijn, blijft deze avond uit. Want, zoals minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten in de Tegenlicht-uitzending al stelt: Het toverwoord is luisteren.
Kijk de Tegenlichtuitzending terug op:
https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2019-2020/plattelandspioniers.html