Welkom in ons hotel
Tijgerwormen maken prachtige compost van je GFT!
Als er één totaal ongeschikt moment was om een hotel te openen, dan was het wel afgelopen voorjaar: corona! Toch zette ik door, deed een flinke investering: ik kocht een fraaie accommodatie en een pond gasten. Een pond gasten? Jazeker, ik schafte tijgerwormen aan, geschikte gasten voor mijn wormenhotel.
Inmiddels ben ik ruim een half jaar verder en draait mijn wormenhotel op volle toeren. De compost die ik eruit oogst, helpt mee de bodem van mijn tuin te verbeteren.
Alles draait om een goede bodem, zowel bij onze toekomstige Herenboerderij als in mijn tuin. Marc Siepman, die in het voorjaar een lezing voor Herenboeren Soest verzorgde, vertelde daar boeiende verhalen over. Ik verdiepte me in mogelijkheden om de toestand van de bodem in mijn tuin te verbeteren en vond op internet veel informatie. Zo kwam ik op het spoor van het wormenhotel.
Wat is een wormenhotel?
.Een wormenhotel bestaat uit een serie plastic bakken met doorlaatbare bodems die je op elkaar stapelt. Alleen de bodem van de onderste bak is dicht, anders ontsnappen de wormen. In die bakken doe je restjes keuken- en tuinafval, alles wat composteerbaar is
Ik las dat het heel eenvoudig en goedkoop is om zelf een wormenhotel te maken. Je koopt bij de bouwmarkt een stuk of vier, vijf emmers en boort gaatjes in de onderkanten van die emmers, op één na. Je kunt ook kant-en-klare wormenhotels aanschaffen. Daar koos ik voor.
Gasten
Ook schafte ik dus een pond tijgerwormen aan. Deze wormen laten je hotel functioneren. Als je ze goed te eten geeft, zetten ze dat voedsel om in compost en vermenigvuldigen ze zich in de kamers van je hotel. Ik deed de tijgerwormen in de onderste bak, samen met de speciale kweekgrond waarin ze geleverd werden. Daarna vulde ik die bak aan met volle koffiefilters, appelschillen en –klokhuizen, theezakjes, bananenschillen en de delen van de groentes die na schoonmaken overbleven. Toen de onderste bak vol zat, vulde ik de tweede bak, die een verdieping hoger staat. Na verloop van tijd zag ik dat de wormen ook die tweede bak in bezit hadden genomen. Vervolgens gebeurde dat met bak drie en bak vier.
Oogsten
Na een aantal weken was in de onderste bak mooie compost ontstaan. Ik keerde die bak om in mijn tuin en zag dat er nog aardig wat wormen in zaten. Een aantal daarvan viste ik ertussenuit en deed ik weer in het hotel. Omdat de wormen zich toch vermenigvuldigen, is het geen bezwaar dat er ook wat ‘gasten’ in mijn tuin terechtkwamen.
Verder zit er een kraantje aan de onderkant van mijn hotel. Door het te openen, vang ik ‘wormensap’ op dat ik gebruik als plantenvoeding. Eén jampotje wormensap in mijn gieter van tien liter.
Kritische eters?
De wormen zijn makkelijke gasten, al zijn het geen alleseters. Ze eten koffieprut (graag met de filter), verse groente, fruitafval (maar liever geen citrusvruchten of de schillen daarvan), gras en bladeren, papier en eierkartons (in stukjes gescheurd). Dat laatste doe ik vooral als de bak wat vochtig is. Verder kwam ik er gaandeweg achter dat de schillen van de avocado te hard zijn, net als de pit. En dat de wormen er (te) lang over doen om houtachtig tuinafval om te zetten in compost.
Gemak
Het wormenhotel is gemakkelijk in onderhoud. Ik tap wel dagelijks wat wormensap af maar het is niet erg om dat wat minder vaak te doen. Bij vakantie kunnen de buren het voor je doen. Dan mogen ze het mengsel gebruiken om hun eigen tuinbodem te verbeteren. En als je voor vertrek voldoende voedsel op alle verdiepingen van je hotel doet, kunnen ze heus wel een paar weken zonder toezicht.
Aan de slag
Wat let je om zelf een wormenhotel te beginnen? Zo’n bak kan overal staan, vraagt weinig onderhoud en levert behalve verbeterde grond ook plezier op. En, om met Marc Siepman te spreken, alle kleine beestjes helpen!
Frank van Geffen, kartrekker 1e uur Herenboeren Soest
Hier wat handige links om wormenhotellier te worden:
- Hoe maak je zelf een wormenbak? https://www.youtube.com/watch?v=s9PIQfULGAk
- Waar koop je een wormenhotel? www.balkonton.nl
- Waar koop je wormen? https://wormenkwekerijwasse.nl
(wormenfoto: Jaap van den Berg)